Слободна зона Пирот изабрана за најбољу у Европи и трећу у свету


Према ранг листи магазина Фди, Слободна зона Пирот, која се налази на југоистоку Србије, проглашена је водећом слободном зоном у Европи, а трећом у свету.
Овом приликом, Министар финансија у Влади Републике Србије, господин Синиша Мали изјавио је да је то још једна потврда да је Србија постала атрактивна инвестициона дестинација и да су испред Слободне зоне Пирот само слободна зона Дубаи и слободна зона на Тајланду. Истакао је и да је од 2012. до 2017. године у овој слободној зони реализовано укупно инвестиционо улагање од скоро 387 милиона евра, док је број производних инвеститора у зони порастао за 22 посто у периоду од само годину дана, од 2016. до 2017. године.
„Сваке године ситуација је све боља и то јесте једини начин да се иде напред. Ово је такође и велика одговорност за нас да још јачим темпом наставимо даље и да развијамо целу Србију. Желимо да свака слободна зона потпуно искористи своје капацитете и отвори још већи број радних места, а лично ћу обићи сваку од њих у наредном периоду“, рекао је Синиша Мали, који је недавно обишао слободне зоне у Смедереву и Зрењанину.
Он је додао да је у образложењу ранг листе истакнута добра повезаност Слободне зоне Пирот са паневропским Коридором 10 који повезује Београд са Софијом и Турском, Италијом и Грчком.
Такође у магазину је наведено да је слободна зона Пирот проглашена најбољом европском зоном за велике кориснике, да нуди инвеститорима додатне подстицаје за радно интензивне пројекте, финансијске подстицаје по највишим стандардима. Поред тога, компаније су ослобођене пореза на добит правних лица у трајању од 10 година од добитка извештаја за прву годину, где улагања износе 9 милиона евра у основна средства, и где је запослено више од 100 додатних радника. Тиме су створени услови за повећање броја већих производних корисника.
Слободна зона је добила и награду за повезаност са транспортним коридорима, развој нових технологија, погодности за кориснике и унапређење инфраструктуре.
Извршни директор Слободне зоне Пирот, др Драган Костић овом приликом изјавио је да је слободна зона досегла сам врх породице европских слободних зона, што представља велико признање и обавезу за тим како би створили напредно економско окружење.
Слободна зона Пирот налази се на Југоистоку Србије, основана је 1996. године, а простире се на повшини од 122 хектара. Сваке године бележи раст од 5 посто до 7 посто, када се гледа вредност извоза, вредност остварене производње као и вредност реализованих инвестиција. Укупан број запослених у зони је 5.582 радника. Укупан број корисника слободне зоне у 2017. години био је 75 од чега 22 корисника се баве производном делатношћу,а међу њима најзначајнији су „Tigar Tyres“, „Tigar AD“, „D-Company“, „Mercatus Tekstile“, „Тери Инжењеринг“, „Ирели“, и др.

 

Created at: 22. Oct 2018.
Author: Uprava za slobodne zone

Контакт форма