Четири нове компаније почеле са радом у режиму слободне зоне


Упркос отежавајућим околностима насталим услед пандемије вируса Covid-19, пословне активности у слободним зонама Србије настављају се према планираној динамици.
Кинеска компанија „Minth Automotive Europe”, која је водећи добављач делова каросерије и украсних делова путничких возила за највећа имена аутоиндустрије, почела је са радом у режиму рада слободне зоне у Слободној зони „Шабац”. Компанија у слободној зони планира изградњу производних капацитета од најмање 25.000 квадратних метара. Укупна вредност инвестиционог пројекта износи 100 милиона евра у периоду од седам година. Пројекат подразумева и запошљавање 1.000 радника до краја 2024. године.
У Слободној зони „Шумадија” у Крагујевцу, пословање у режиму рада слободне зоне почела је још једна кинеска компанија „Yanfeng Automotive Interior Systems”, која производи компоненте за аутомобилске ентеријере реномираних светских произвођача аутомобила. Планирано је да се до 2023. године запосли 800 људи, док би вредност производње у наредне четири године требала да достигне 76 милиона евра.
Компанија „Eurotay” из Краљева, која је у већинском власништву турске компаније „TAYPA”, почела је са радом у слободној зони „Крушевац”. Укупне инвестиције компаније до краја 2022. године треба да достигну износ од 34.480.000 евра и обухватају инвестиције у реконструкцију постојећег објекта као и опрему. У својим новим постројењима, компанија ће се фокусирати на производњу доњих делова одеће. Целокупна производња намењена је извозу, а према достављеном плану компанија ће до 2022. године запослити 2.500 радника.
У Слободној зони „Суботица”, на површини од десет хектара, пословање у режиму рада слободне зоне отпочела је и немачка компанија „Boysen Abgassysteme”. Немачки инвеститор који производи издувне системе за аутомобилску индустрију планира да у наредних пет година инвестира 65 милиона евра и запосли 500 радника.
 

Created at: 22. Jun 2020.
Author: Uprava za slobodne zone

Контакт форма