Седница Групације Слобoдних зона и царинских складишта Србије


Помоћник министра финансија за царински систем и политику Снежана Карановић и директорка Управе за слободне зоне при Министарству финансија Јасмина Штамбук присуствовале су данас последњој овогодишњој седници Групација Слободних зона и царинских складишта при Удружењу за трговину Привредне коморе Србије у Привредној комори Пирот. Догађају је присуствовао и генерални директор Светске организације Слободних зона (WFZO) Самир Хамруни.
Председник Групације Слободних зона Србије и директор Слободне зоне Пирот др Драган Костић је, отварајући састанак, представио активности Групације у току 2018. године и предлог Плана рада за 2019. годину. Слободну зону Пирот је ове године специјализовани FDI магазин Фајненшл Тајмса прогласио за најбољу у Европи и трећу у свету.
Овом приликом је одржана и презентација о досадашњим резултатима Управе за слободне зоне, а с обзиром на то да се ове године обележава десетогодишњица рада те управе.

- У Републици Србији послујe 14 слободних зона у којима је запослено 34.676 радника што је седам пута више у односу на 2008. годину када је у зонама било запослено 5.500 радника. У периоду од оснивања Управе за слободне зоне до данас Влада Републике Србије, на предлог Министарства финансија, донела је 35 Решења о давању сагласности за одређивање и проширење подручја слободних зона. Вредност остварене производње у слободним зонама износи 2,2 милијарде евра, што је 10 пута више у односу на 2008. годину у којој је иста износила 0,2 милијарде евра – речено је на презентацији.
На седници су разматране и измене Царинског закона и пратећих подзаконских аката у домену рада слободних зона, а тим поводом је помоћница министра Снежана Карановић истакла да новим законским решењем смештање робе у слободну зону постаје царински поступак, с тим што за овај поступак не постоји обавеза подношења декларације. Имајући у виду нову поделу царинских поступака које уводи нови Царински закон, поступак слободне зоне спада у посебне поступке смештаја, заједно за поступком царинског складиштења.
Генерални директор Светске организације Слободних зона (WFZO) Самир Хамруни је презентовао неке од развојних програма Светске организације Слободних зона (WFZO). Он је известио присутне о даљим активностима усмереним ка отварању регионалне канцеларије WFZO за Југоисточну Европу у Србији која би у будућности омогућила коришћење нових сервиса у области пословања слободних зона, ефикаснију размену информација и знања те модеран приступ организацији рада слободних зона.

Created at: 14. Dec 2018.
Author: Uprava za slobodne zone

Контакт форма